Αρχική Σελίδα
 
 

   Προφίλ  /  Photo Gallery  /  Menu  /  Εκδηλώσεις  /  Πώς θα μας βρείτε

  Το Κεφαλάρι  /  Η πυραμίδα του Ελληνικού
 
Aρχαία Πυραμίδα του Ελληνικού

Με τον όρο Πυραμίδα του Ελληνικού αναφερόμαστε σε μνημείο στην περιοχή του Άργους, κτισμένο στην οδική αρτηρία που ένωνε το Άργος με την Τεγέα. Η ονομασία του προέρχεται από την χαρακτηριστική πυραμιδική μορφή του. Χρονολογείται στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα και υπάρχουν αρκετές θεωρίες για τη χρήση που μπορεί να είχε (τύμβος, οχυρό, φρυκτωρία). Σύμφωνα με πιο πρόσφατη έρευνα, στην οποία εφαρμόστηκαν νέες μέθοδοι χρονολόγησης κυκλωπείων τειχών και μεγαλιθικών κτιρίων, η ηλικία του κτίσματος τοποθετείται πολύ νωρίτερα, στα μέσα προς το τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ. αντί στον 3ο-4ο αιώνα π.Χ.
Ο πρώτος που κάνει λόγο για πυραμίδες είναι ο Παυσανίας. Από την εποχή του Παυσανία ως την περίοδο των ανασκαφών στις Μυκήνες οι πυραμίδες ήταν χαμένες .Δεν αναφέρονται πουθενά. Αρχίζουν δειλά δειλά να βγαίνουν στην επιφάνεια μέσω διαφόρων ξένων περιηγητών .Η πολιτεία λάμπει δια της απουσίας της. Αν δεν ήταν και αυτοί που έχουν πάθος θα έμενε στην αφάνεια ούτε που θα ξέραμε ότι υπήρχε.
Η πυραμίδα είναι χτισμένη σε ένα λόφο. Η πλευρά από το μέρος της εκκλησίας είναι η δυτική και όπως μπορεί κάποιος να δει είναι κατεστραμένη. Η είσοδός της είναι από την ανατολική πλευρά και εκεί είναι καλοδιατηρημένη. Αρχικά αυτό που μπορεί να μας κάνει εντύπωση στην είσοδο είναι το τεράστιο Λ που σχηματίζεται επάνω από την είσοδο.Ισως να μας θυμίζει λιγάκι Μυκήνες και τον τάφο που υπάρχει .Η είσοδος μας οδηγεί σε ένα στενό διάδρομο οποίος με τη σειρά του στο τέλος και δεξιά μας οδηγεί σε μια νέα είσοδο μέσω της οποίας μπαίνουμε στο κυρίως μέρος της πυραμίδας. Στο εσωτερικό αν προσέξουμε υπάρχουν χωρίσματα πράγμα που σημαίνει πως κι αυτό το εσωτερικό πιθανόν να ήταν χωρισμένο σε άλλα τμήματα. Σε μια γωνία υπάρχει μια μικρή κυκλική δεξαμενή στην οποία πιθανό να υπήρχε νερό το οποίο έβγαινε εκτός δεξαμενής στα βόρεια της πυραμίδας μέσω κάποιου αγωγού.
Στο ερώτημα ,σε τι χρησίμευε ,γιατί είχε χτιστεί ,θα απαντούσα ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις.Αλλος λέει πως ήταν χώρος φρουράς που προσπαθούσε να ελέγξει το πέρασμα προς Τεγέα και Σπάρτη,άλλος λέει πως ήταν τάφος κάποιου σημαντικού προσώπου αλλά οστά δεν έχουν βρεθεί άλλος λέει πως ήταν χώρος ιερός ,ενώ ο Παυσανίας κάνει λόγο για Πολυάνδριο.

 
          
     
 
         
 

Κεφαλάρι, Άργους, Τηλ: 2751086320, email: kefalari@pantazis.gr